Online pszichológus

Online pszichológus

Napjainkban egyre elfogadottabbá és népszerűbbé válik az online pszichoterápia. Ehhez a térhódításhoz a pozitív gyakorlati tapasztalatok mellett hozzájárultak azok az utóbbi években született tanulmányok is, melyek azt mutatták ki, hogy a pszichoterápiák az online térben jól alkalmazhatóak és ugyanolyan hatékonyak, mint a személyes jelenléttel tartott konzultációk. A technikai lehetőségek fejlődésének köszönhetően egyre stabilabb és biztonságosabb felületeken keresztül valósul meg az online terápia, melyet Skype-terápiának, Zoom-terápiának vagy videókonzultációnak is neveznek. Praxisomban a Zoomot használom, ezen keresztül tartom a konzultációkat, terápiás üléseket és szupervíziókat.

Az online pszichoterápia előnyei

Az online konzultációknak több előnye is van a személyes találkozásokhoz képest. Tekintsünk át ezek közül néhányat!

  • Áthidalja a térbeli távolságokat: Sokan, akik külföldön élnek, érthető módon az anyanyelvükön szeretnének beszélni a pszichoterápiában, és ez így megoldható. Amennyiben a kiválasztott pszichológus itthon, de más városban él, akkor is lehet hozzá fordulni szakmai segítségért. Költözés esetén folytathatók ugyanazzal a pszichológussal a konzultációk, nem kell szakembert váltani, ami pszichoterápia esetén különösen fontos. Tartós helyhez kötöttséggel, a mozgás korlátozottságával járó állapotok, betegségek esetén is kivitelezhetőek a rendszeres találkozások. Mindenkinek, aki életmódjából, munkájából adódóan sokat utazik, megoldást nyújthat az online pszichológiai tanácsadás.
  • Kényelmes és rugalmas időpontokat tesz lehetővé: Home office vagy kisgyermekkel való otthonlét esetén könnyebben megoldhatóak az online találkozások, mint a személyesek. Napközben is egyszerűbben beiktatható egy online alkalom, így nem kell mindig a munkaidő utánra tervezni a terápiás alkalmakat. Jelentős időt és költséget meg lehet takarítani azzal, hogy online terápia esetén nem kell utazni.
  • Diszkrét: Bár a diszkréció a személyes pszichoterápiának is feltétele, de a kliens egy rendelőben összetalálkozhat más páciensekkel, a rendelő mellett lakó szomszédokkal, illetve egy nagyobb terápiás központban a recepciósok irányításával fog eljutni a pszichológushoz. A webkamerán keresztül viszont kizárólag a szakemberrel kerül kapcsolatba. Így azoknak, akik számára a fenti találkozások lehetősége plusz stresszforrást, esetleg a terápiától visszatartó tényezőt jelent, lényegesen könnyebb az interneten keresztül segítséget kérni.

Miben segíthet az online pszichológus?

Az online pszichoterápia keretében a felnőtt klienseknél jelentkező lelki problémák jelentős része ugyanolyan hatékonyan kezelhető, mint a személyes találkozások során. Gyerekeknél más a helyzet, ott sokkal inkább szükség van a személyes találkozókra a figyelem és a terápiás keretek fenntartása céljából.

Felnőttek esetében többek között az enyhe depresszió, valamint az úgynevezett tartós depresszió (disztímia), a különféle szorongásos zavarok (pl. fóbiák, pánikzavar, generalizált szorongás), az önértékelési, életvezetési és kapcsolati problémák, egyes traumák, valamint bizonyos személyiségzavarok jól kezelhetők online pszichoterápia keretében is.

Természetesen vannak olyan helyzetek, melyek kizárják az online terápiát. Veszélyeztető állapotok esetén, mint például az öngyilkossági veszélyeztetettség, elengedhetetlen a személyes kapcsolat. A súlyos személyiségzavarokkal járó labilis, szélsőséges érzelmek és viselkedések esetén is jelenléti terápia javasolt. A függőségek kezelésekor az offline terápiában is komoly kihívást jelent a keretek megtartása, ami az online terápia esetén sokszor egyáltalán nem megoldható. Súlyos krízisben, pszichotikus állapotokban a személyes kapcsolaton túl intézményi ellátásra, osztályos felvételre is szükség van. Végül, de nem utolsósorban a kliens preferenciája is nagyon lényeges. Ha a kliensnek személyes terápiára van igénye, mert ez adja meg számára a szorosabb kapcsolódás, a biztonság, a személyesség élményét, akkor természetesen nem javasolt az online pszichológus.

A segítségnyújtás lépései

A megfelelő feltételek fennállása esetén a diagnosztikus és a terápiás munka hasonlóképpen zajlik az online térben, mint személyes találkozások esetén. Az első találkozáskor kerül sor azoknak a problémáknak a feltérképezésére, amelyek miatt a kliens segítséget kért. Ekkor lehetséges eldönteni azt is, hogy az adott probléma kezelhető-e online keretek között. Az első találkozás a kliensnek is lehetőséget ad arra, hogy eldöntse, el tudja-e képzelni a hosszú távú rendszeres munkát a szakemberrel.

Ezt követi a néhány ülésből álló diagnosztikai fázis, melynek során feltáró beszélgetésekkel és pszichológiai vizsgáló eljárásokkal mélyebben megismerjük az adott problémát és a kliens személyiségét. Az önkitöltős teszteket minden gond nélkül fel lehet venni a távterápia keretében, de ugyanilyen jól alkalmazhatóak például a szóban felvehető strukturált diagnosztikai interjúk.

Ezután következik a terápia törzse, mely a terápia leghosszabb szakaszát képezi. Az adott pszichoterápiás módszernek is függvénye, hogy mennyire adaptálható az online terápiához. A kognitív viselkedésterápia, a sématerápia és az autogén tréning jól alkalmazhatók online keretek között is.

A terápia utolsó szakasza a lezárás. Ennek szempontjából sem jelenthet gondot az online tér, amennyiben egy sikeres online terápiás folyamatot követően kerül rá sor.

Az online pszichoterápia feltételei

Az online terápia esetében nem arról van szó, hogy a személyes terápiát egyszerűen „áttesszük” az online térbe. A terápiát adaptálnunk kell a specifikus körülményekhez. A személyes konzultációk hagyományosan a pszichológus rendelőjében történnek. A rendelőkben adott a biztonságos terápiás tér, mely nélkülözhetetlen a pszichológiai munkához. Az online terápiában először is ezt kell megteremtenünk, és ehhez a kliens aktív közreműködése is szükséges.

Ez azt jelenti, hogy mind a szakember, mind a páciens egy olyan helyről jelentkezik be, amely biztosítja a zavartalan kapcsolatot a terápiás óra idejére. Ideális, ha a kliens kialakít magának egy saját terápiás teret és mindig ott tartózkodik az ülések során. Fontos, hogy a páciens biztonságban érezze magát, szabadon és kényelmesen tudjon beszélni.

Lényeges, hogy a konzultációk előtt hagyjon magának időt a ráhangolódásra, ami személyes találkozások esetében leggyakrabban a rendelőbe való eljutás ideje alatt történik meg. Természetesen az alkalmazott pszichológiai beavatkozásokat, pszichoterápiás eljárásokat is adaptáljuk az online feltételekhez.

Az online terápia is lehet ugyanolyan hatékony, mint a személyes?

A kutatások szerint a terápiás kapcsolat, a rapport ugyanúgy megteremthető, és a pszichoterápiás módszerek, technikák jelentős része ugyanolyan hatékonyan alkalmazható online keretek között, mint a személyes konzultációk során. A választott szakember hitelességén és tudásán nem változtat, hogy online vagy offline keretek között zajlik-e a terápia. A teljes terápiás folyamat és az egyes alkalmak felépítése is azonos az online és a személyes forma esetében. Az online pszichológiai konzultációk mindemellett nagyobb rugalmasságot nyújtanak térben és időben, mint a személyes találkozások, illetve több olyan nehézség is áthidalható velük, melyek a hagyományos keretek között nem megoldhatóak.